tr-flag
en-flag
ru-flag
ar-flag
de-flag
Google ÇeviriÇeviri tarafından desteklenmektedir



Bize Sorun

Gümrük Vergisinden Nasıl Muaf Olunur

Gümrük vergi muafiyetleri, genel anlamda ihracat ve ithalat işlemleri sırasında vergiden muaf olan ürünler ve ürün gruplarını ifade etmek için kullanılır. Bu ürünlerin ihracat ve ithalat işlemlerinde, alıcı ve gönderici firma ya da kişilerin ek olarak vergi ödemelerine gerek olmaz. Gümrük Vergisi Muafiyetleri kapsamından yararlanacak olan tüm ürünler ve ürün grupların için, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda net bir ifade ile belirlenir. Gümrük Kanunu’nun 167. Maddesi üzerinde direkt bir şekilde gümrük vergi muafiyetleri kapsamında değerlendirilmiş olan ürünleri ifade etmek için kullanılır.

Bu madde içerisine girmeyen ürünün vergi muafiyeti için ise izlemesi gereken bütün yollar BBK’nın 112. ve 45. maddeleri içinde Gümrük Muafiyet Tebliği’ne uygun olarak belirtilir. Maddeler doğrultusunda verilen gümrük muafiyetleri durumlarının dışında ise Türkiye ve başka bir ülkenin arasında gerçekleştirilmekte olan bütün anlaşma kapsamında da vergi muafiyetleri uygulamalarına gidilir. Ülkeler arasında yapılan anlaşmaların sonucunda, iki ülke de kendi arasında gerçekleştirilmekte olan ihracat ve ithalat işlemleri için vergi uygulamasının kaldırılması, bütün ürün gruplarının ya da belirli bir ürün kapsamında olan vergi muafiyetleri alanlarının değerlendirilmesini sağlar. Yapılan anlaşmalar sonucu ortaya çıkan vergi muafiyetleri durumuna verilen en doğru örnek, A.TR dolaşım belgesi bulunan ürünlerin değerlendirilmesi olarak bilinir. A.TR dolaşım belgesine sahip olan ürünün ihracat ve ithalat işlemlerinde gümrük vergisi muafiyetleri uygulanmaktadır en doğru ve kısa zaman içinde uygulamaya geçer.

Gümrük Vergisi Kodları

Gümrük vergisi kodları içinde bulunan, değişik ürün alanlarına göre uygulanmakta olan vergilerin türlerini belirtmek için kullanılan kodlardan oluşur. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmak için oluşturulan ve farklı vergi türü ile maliyetlerinin gösterilmiş olduğu birçok gümrük vergisi kodları bu kapsam içerisine girer. Gümrük vergisi kodların da genel olarak 2 ya da 3 basamaklı sayıların kullanılmış olduğu görülür. Verilmiş olan bu kodlar, kodun açıklama kısmının çok daha kısa ve net bir hale gelmesi için kullanılır. Örnek verilecek olursa 21 numaralı gümrük vergileri kodu, 6552 sayılı kanun gereğine göre daha geç ödeme zammını temsil edilmesi için kullanılır.