Gümrük müşavirliği nerede çalışır kanunda belirtilen en basit tanımıyla gümrük idarelerinde dolaylı olarak temsil yolu ile iş takibini eşya sahibi tarafından verilen noter tasdikli vekaletnameyle yapmaya bakanlıkça tanınan yetkisi doğrultusunda yapan kişi olarak birçok yerde görev alabilirler. Gümrük müşavirleri, bu takibin yanında birçok firmanın dış ticareti için danışmanlık hizmeti de sunuluyor. İş sürecinin tesisi de dış ticaret hareketlerinin yasaya uygun olarak ve emredilen yöntemlerle gerçekleştirilmesinin sağlanması başlıca görevleri arasındadır.
Genel olarak gümrük müşavirliği ihracat, sanayi ve ithalat alanlarında çalışan kişilere dış ticaret işlemleri için müşavirlik hizmetlerini vermekle yükümlü olurlar. Yurtdışı odaklı olan genel işlemlerin yürütülmesinden gümrük müşavirleri dolaylı olarak sorumlu tutulmaktadır.
Gümrük müşavirleri çalışma alanları arasında ilk olarak gümrükler yer alıyor. Gümrük müşaviri yardımcıları ise yine gümrük müşavirlerinin yanında çalışırlar. Bazı gümrük firmalarının ofisleri de gümrüklerde bulunmaz. Ofiste araştırmayı sağlayanlar farklı noktalarda çalışabilirler. Bunun yanında özel üniversitelerde, ihracat, dış ticaret ve ithalat anlamında gümrük müşavirlerinin ders verme olanağı mümkündür. Gümrük müşavirliği maaş anlamında bakarsak ücretler Resmî Gazete içinde bulunan tutarlar göz önüne alınarak uygulanmaktadır. İhracat ve ithalat firmaları tarafından göz önüne alınan her türlü işlem gider kalemleri tarafından belirlenen ücret doğrultusunda öne çıkar.
Genel olarak yurtdışı ile çalışacak firmaların ve yurtdışından ürün alacak ve çekecek bireylerin işlemlerinin de baştan sona yürütülmesi anlamında işlem yapabilen gümrük müşavirleri, geniş bir gümrük mevduatından sorumlu olurlar. Gümrük müşavirliği görevleri arasında ise tüm gümrükleme işlemi, lojistiğin sağlanması da öne çıkar. Üstelik ihracat ve ithalatla uğraşacak bireylere danışmanlık hizmetleri de verirler.
Gümrük müşaviri olmak adına girilmesi gereken sınav tarihiyle başvuru şartları bir ay öncesinden açıklanır. Gümrük müşaviri sınavı da iki aşamadan gündeme gelir. İlki ön eleme olur ve resmi kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bu sınavdan geçildiği zaman ikinci aşamada sınav devreye girerek mesleki yeterlilik araştırılıyor. Gümrük müşavirliği yardımcılığı içinde yapılan sınavlardan sadece biri yazılı olmaktadır. Genel olarak tüm bunların sonucunda gümrük müşavirliği yolundan gidilebilir.