Dış ticaretle uğraşan herkes gümrük müşaviri kimdir? sorusunu sormuştur. Günümüzde, birbirinden farklı meslek grubu ortaya çıktı. Gümrük müşavirliği ne zamandan beri var ancak ticari gelişmelerden dolayı yeni yeni tanınıyor. Gümrük müşavirlik ve danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan uzmanlar, dış ticaretin her aşamasında müşterilerine destek sağlar.
Gümrük müşaviri kimdir? ne iş yapar? Sorularının cevabını bilmesek de, yurtdışından ürün getirmenin ya da yurtdışına ürün göndermenin ne kadar zor olduğunu biliriz. Çünkü dış ticaretin yasal boyutu çok derindir. Ticaret yapılacak ülkelerin ve ticarete konu olacak ürünlerin her biri için farklı yasal prosedürler uygulanır. Bunları bilip de tek tek doğru şekilde yerine getirmeden başarılı şekilde ticaret yapmak mümkün değildir. İşte gümrük müşaviri ne iş yapar? sorusunun cevabı da burada gizli! Gümrük müşaviri, müşterisi için dış ticaret sürecini takip eder, ürünler için ödenecek harçları belirler, yetkili kurumlardan gerekli izinleri alır ve danışmanlık hizmeti sağlar.
Gümrük müşavirinin görev sorumlukları çok fazladır. En başta yasal belgeleri hazırlayarak ticaret işlemleri esnasında gereken denetimleri yapar. Bilindiği üzere ithalat ve ihracat işlemlerinin sorunsuz şekilde yapılabilmesi için bazı gümrük belgelerinin hazırlanması gerekir. Gümrük müşaviri bu belgeleri hazırlamakla görevlidir. Ayrıca gümrükteki ürünlerin ticaretini kolaylaştırmak için gönderilerin mevzuatlara uygun olup olmadığını belirlemek de gümrük müşaviri ne iş yapar? sorusuna verilecek cevaplardandır.
Gümrük müşavirlerinin görev tanımı, 7681 sayılı Gümrük Kanunu’nda belirtilmiştir. Bu yetkiye dayanarak gümrük müşavirleri, tüm gümrük işlemlerini takip edip sonuçlandırmakla yükümlüdür. Gümrük danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan müşavirler, fatura ve kargo belgesi gibi tüm belgeleri kontrol eder, vekaletname ile müşterileri adına belgeleri imzalar.
Gümrük müşaviri olmak için dört yıllık eğitim kurumlarının Maliye, İktisat, Hukuk, Siyasal Bilimler, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve İşletme bölümlerinden dereceyle mezun olmak gerekir. Onun haricinde iki yıl süreyle gümrük müşavirliği yardımcılığı yapanlar, gümrük müşaviri olarak işe başlayabilirler.
Gümrük müşaviri olmak için ayrıca;
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
• Gümrük müşavirliği sınavını başarıyla tamamlamış olmak,
• Kamu haklarından mahrum olmamak,
• Memuriyetten atılmamış olmak,
• Yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.
Gümrük müşaviri kimdir? diyenler, bu mesleği icra edenlerin gümrük mevzuatına tam anlamıyla hakim olduğunu bilmelidir. Ayrıca gümrük müşavirleri güncel kanuni değişiklikleri ve yenilikleri de takip etmektedir.
Gümrük müşavirlerinin görevleri gümrük işlemlerinin her aşamasını takip etmektir. Gümrük müşavirlerinin ödeyeceği harç ve vergileri belirler, fatura, sertifika ve kargo belgesi gibi belgeleri düzenler. Gümrük komisyoncusuyla görüşerek yüklerin tahliyesini hızlandırma gibi bir hizmet sağlarlar. Gümrükteki tüm işlemleri yapan gümrük müşavirleri, müşterilere süreçle ilgili her konuda bilgi ve tavsiye verirler, onlara gerek duydukları desteği sağlar.