tr-flag
en-flag
ru-flag
ar-flag
de-flag
Google ÇeviriÇeviri tarafından desteklenmektedir



Bize Sorun

Gümrük işlemleri Kaç Gün Sürer

Gümrükleme İşlemlerinde Süre

Türkiye Gümrük Bölgesi içinde gümrük süresi aşamaları adım adım şu şekilde işler; 

  • Türkiye Gümrük Bölgesi içerisine giren ürünler hakkında gümrük rejimine maruz tutulması 
  • Ürünlerin serbest bölgeye giriş yapması, 
  • Türkiye Gümrük Bölgesi'nin dışında tekrardan ihraç edilmeleri, imhaları ya da gümrüğü terk etmeleri,
  • Deniz yolu ile gelindiği zaman 45 gün içinde,
  • Daha farklı bir yol ile gelindiği zaman özet beyanı verilmesinden sonra 20 gün içinde sona ermesi gerekir. 

Bütün bu devletlerin kendisine ait sınırları bulunduğu için bu sınırlardan geçilmesi durumunda bazı kontrollere tabi tutulur. Bu kontroller ile ülke içine girilmesi yasal olan ve yasal olmayan ürün belirlenir ve bu noktada da gümrük işlemi uygulanır. Gümrük çalışanları ise bu prosedürleri net bir bilen kişilerden oluşur. Bu prosedürler ise bütün dünya ülkelerinde varlığını sürdüren ve yasalaşmış kuralların başında gelir. Yasalar gereğince gümrük memuru sayesinde yapılan bu işlemin tümüne de gümrük işlemleri denilir. 

Gümrükleme işlemi bütün dünya üzerinde geçerliliğini koruyan ve uygulanan bir uygulama olarak bilinir. Bu uygulama ile bir yandan ülkenin ekonomik hakları savunulurken diğer bir yandan da ülkenin güvelik sistemini korumak için yapılan işlemleri oluşturur. Bir ülke ile ticaret alışverişi yapılırken, gümrük kuralının oldukça iyi bilinmesi gerekir. Ülkeden ülkeye değişiklik gösteren bu prosedürler en ince ayrıntısına kadar bilinmelidir. Bu prosedürler iyi bilindiği zaman maddi zararlar da yaşanmamış olur. 

Gümrükleme Süreçleri 

Gümrük işleminin doğru yapılmasını olanak veren göstergelerden birisi de gümrük müşaviri olarak çalışan kişilerin gümrük kurallarını doğru bilip uygulamaları ile gerçekleşir. Gümrükte çalışanların hepsi ticari ilişkilerin fazla olduğu ülkelerin de güncel yasalarını doğru takip etmelesi gerekir. Bu takibin genel amacı hem maddi hem de, ülkeler arasında oluşabilecek bir krizin yaşanmaması için uygulanması gerekli olan bir bütünü oluşturur. Gümrük işlemlerinin uygulanması için ülkelerin teknolojik alt yapısının da yeterli olması, ülkenin gümrük işlerinde başarıya ulaşmasını ve kısa süre içinde yaşanan sorunların giderilmesinde de olanak sağladığı görülür. 

Gümrükleme geçişleri, iyi değerlendirildiğinde ülkeler için oldukça iyi bir gelir kaynağıdır. Bunun için ülkeler arası ilişkilerin iyi düzeyde olması gerekmektedir. Ticari ilişkilerin gelişebilmesi için ülkelerin giriş çıkış prosedürlerinin iyi bilinmesi gerekir. Gümrük işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması ülkenin donanımlı ve güvenilir olduğunu gösterir. Ülkeler ticari anlamda iyi bir gelir elde edebilmek için zaman zaman ihracatı özendirecek politikalar uygular.