Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu anlamına gelen GTIP nedir ve nasıl sorgulanır? Gibi soruların yanıtlarını almanızı sağlıyoruz. Bu açılımdan da göreceğiniz üzere gümrük ya da gümrükleme sistemlerinde adı geçen kavramla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Her ülkede farklı olabilecek bu sistemlerin detaylarına dair bilgileri elde etmiş olacaksınız. GTIP sorgulama kavramı hakkında merak ettiğiniz detaylara göz atarken, ülkelere göre farklı özelliklerinin olacağını unutmamalısınız. Nedir bu GTIP ve ne işe yaramaktadır? Diye merak edenler için pek çok detayı aktarmaya devam ediyoruz.
Gümrük bölgelerinde bulunan ya da bu hizmetleri sunan kurumlarda çalışan kişiler tarafından daha detaylı olarak bilinen GTIP kavramının ayrıntılarını öğrenmek isteyebilirsiniz. Pek çok insanın gereksinim duyacağı bu alanlarda ne tür adımların atılmakta olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Uluslararası alanlarda gerçekleştirilen ticaret işlemleri için ürünlerin tanımı GTIP sayesinde yapılmaktadır. Bu sayede birbirinden ayrılması amacıyla ürünlerin üzerine cetvel şeklinde 12 haneli kod oluşturulmaktadır. Dünyanın çeşitli noktalarında üretimi gerçekleştirilen ürünlerde kullanılmak üzere meydana gelen bu kod GTIP olarak adlandırılmaktadır.
Armonize Sistem esaslarına göre düzenlenmekte olan tarife cetvelinin tüm dünyaca kabul edildiğini belirtebiliriz. Burada sözü edilen tarife cetveli ise 12 haneli koddan oluşan ve GTIP olarak adlandırılan sistemdir.
Ürünlerin üzerinde görülecek olan 12 haneli kod sisteminden oluşan GTIP sayesinde bir ürün diğerlerinden kolayca ayrılmaktadır. Bu sayede ürünlerin tanınmasında etkili çözümlerin bulunduğuna dikkat çekebiliriz. Tüm ayrıntıların ve detaylı bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Ürünlerin sınıflandırılmasında ve farklı kategoriler içerisinde incelenmesinde etkilidir. Armonize sistem aracılığıyla belirlenmekte olan ilk 6 hanesinin ülkeler tarafından değiştirilmesi mümkün olmayacaktır. Sonraki 2 kodu da dikkate aldığınızda, toplam itibariyle 8 kodun bölge kodlarını ifade etmekte olduğunu belirtebiliriz.
Malların hangi ülkelerden geldiğini gösteren ise 8. Koddan sonraki 2 kod olarak bilinmektedir. En son kalan 2 kod ise malın istatistik kodlarını ifade eden kavramdır.Dış ticarette yapılan faaliyetlerde ürünlerin kontrolü sağlamaktadır. Gümrük vergilerinin belirlenmesi aşamasında, nakliye vergilendirilmesinde veya istatistiki kontrollerde gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca GTIP sisteminin kullanıldığı toplantılar bulunmaktadır. İstatistiklerin ticaret alanında düzenlenmesi ve yerel vergilerin tespiti gibi işlemlerin de bu kodlar aracılığıyla gerçekleştirilmekte olduğunu vurguluyoruz.
Bu sistemin işlemesini sağlayan çalışanların sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Sorgulama yapılacak olan kodların rakamları ile ilgili bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Böylece hangi bilginin paylaşılacağının da yanıtı alınacaktır. Ürün pozisyonlarını gösteren ilk 4 rakam ile Armonize Sistem kodunu gösteren ilk 6 rakamın işaret edileceğini aktarıyoruz. Diğer yandan 7. Ve 8. Sırada bulunan rakamların ise Kombine nomanklatür kodunu işaret ettiği vurgulanabilir. Vergi uygulamalarından kaynaklı olarak açılan pozisyonlar için 9 ve 10. Rakamların kullanılmakta olduğunu belirtiyoruz. Son 2 rakam ise sorgulama yapılmak istenen ürünün kodu olarak bilinir.